Een ready made hoef je niet in te vriezen, er zijn conserveermiddelen aan toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Wel moeten ze zorgvuldig behandeld worden om hun houdbaarheid te garanderen. Ze moeten donker en vrij koel worden opgeslagen.

" Met 3 maanden gaat de voedingswaarde simpelweg achteruit, maar slecht is hij nog niet. "

 

Aan houdbare boilies zitten beperkingen als het gaat om voedingswaarde naarmate ze langer bewaard worden, net zoals bij de freezerbaits. In dit geval zijn het niet de ijskristallen die van invloed zijn op de cellen, maar temperatuur, lucht en licht. Ik ken niemand die zijn boilies na drie maanden weg gooit, dus ook hier accepteren we dat het niet anders is en vissen we de voorraad op. En ook deze aasjes pakken nog goed vis.

 

Boudewijn Margadant z’n schub op de Martin SB Monstercrab Aminol ready mades, ook hier een keurige ‘doorvoer’ door het karperlichaam.

 

Afijn, we zijn nu bij 3 maanden ready’s versus 3-4 maanden freezers en ik zie nog geen koplopers! Je hebt bij beiden de betere en de goede varianten qua houdbaarheid, qua voedingswaarde en qua attractie. Veel ligt aan de opbouw en het doel van de bol.

De praktische toepasbaarheid van beide varianten is dermate groot dat deze later zeker nog aan bod zullen komen..

Laten we dus stellen dat het grootste discussiepunt ligt dus bij de methode van conservering. Voedingswaardes, zoals bijvoorbeeld koolhydraten, hoge versus lage eiwit- en vetgehaltes hebben alleen te maken met de ingrediënten en kunnen zowel in freezers als ready mades voorkomen afhankelijk van de maker. Maar… is conserveren schadelijk?

 

CGBaits Ghorkha ready mades, altijd fijn om te weten dat ze erop zaten.

 

Het conserveren is een lastig proces dat verstand van zaken vereist. Ik wil benadrukken dat dit voor zowel de freezer als de ready made geldt indien aan de freezer conserveringsmiddelen zijn toegevoegd om de houdbaarheid na ontdooien iets te verlengen.

" Fabel: Bij het gebruik van ready mades komt de karper op zijn rug bovendrijven… "

 

Deze fabel komt voort uit de conserveringsmethoden die gebruikt zouden worden bij houdbare boilies. Sommige houdbare boilies zouden een concentratie MPG bevatten en de voedingswaarde zou nihil zijn (heeft niets te maken zoals gezegd met conserveren). Ik begrijp de bezorgheid van sommige vissers, maar is het gestaafd op emotie en onwetendheid? Of gebruiken ze wellicht bollen van een zeer onkundige draaier? Want waar hebben we het nu eigenlijk over?

De meeste houdbare boilies worden gemaakt door de grotere proffesionele draaiers. Vrijwel alle grote fabrieken van Nederland en Duitsland ken ik erg goed en ook hun methodes om te conserveren. Aangezien deze bedrijven ook produceren voor het buitenland, is een analyse verplicht en moeten ze voldoen aan diverse regels.

 

Michel Hollaar met een mooie vangst van een readyvoerstek BBQ ’n Krill.

 

Bij deze professionele boilie draaiers is de klant koning en bepaald de klant de ingrediënten. Ongeacht de voedingswaarde en attractiviteit, want vaak bepaald de prijs de inhoud. Wat de klant echter nooit bepaald, is de conserveringsmethode. Als er gebruik wordt gemaakt van mpg dan is deze foodgrade, waardoor de garantie wordt gegeven dat dit een zuivere en gecontroleerde vorm van propyleenglycol is (volgens GMP-richtlijnen geproduceerd). Deze vorm is tevens toegelaten op KKM (keurmerk Keten Kwaliteit Melk) en IKB (keurmerk voor Integrale Keten Beheersing) bedrijven. MPG is een reukloze en kleurloze visceuze (dikke) vloeistof en heeft vele toepassingen en wordt onder andere gebruikt in veevoeders en dranken.

Dit MPG stofje wordt snel afgebroken in water omdat de stof door allerlei bacteriën wordt verteerd (Pillard, 1995; ARCO 1990). In 2006 is er een onderzoek uitgevoerd door de belangrijkste organisatie voor de sportvisserij in Nederland. Het resultaat was niet echt negatief te noemen. Siliant detail, in een test waar vissen een week gevoerd zijn met voer waaraan 25% MPG was toegevoegd, bleken zij uiteindelijk slechts 4,2gr per kg lichaams gewicht binnen te hebben gekregen. Dit lag ver beneden de LD50! Met de percentages die tegenwoordig soms toegepast worden zou dit omgerekend ongeveer 1gram per week betekenen.

 

Chris met een dikbuikige spiegel die de bolletjes kon waarderen.

 

Concluderend werd gesteld dat de toevoeging van 10% Propyleen glycol aan boilies geen of mogelijk zelfs een positief effect zou hebben op de groei van de karper! En dit was 2006. Nu anno 2014 is die 10% een erg overdreven hoeveelheid om mee te conserveren. Ik persoonlijk ken geen bedrijf dat 10% MPG toevoegd om te conserveren.

Zoals ik eerder al beweerde wordt in sommige freezer baits ook een lage concentratie MPG toegevoegd om te zorgen dat het aas niet na ontdooien binnen een paar dagen bedreft. Een simpele truck die zeker niet nadelig werkt.

Note: In de jaren ‘80 en begin ´90 was die kennis niet aanwezig bij de grote spelers op de markt. Anno 2014 hebben de professionele draaiers hun kennis echt wel in huis gehaald onder druk van alle wettelijke regels en eisen die tegenwoordig gesteld worden aan aasproducerende bedrijven.