De voordelen van maltose in je mix

Maltose is een suiker die onder meer bij de biergisting ontstaat door afbraak van zetmeel en overgaat in glucose; mout suikeren wordt niet vaak gebruikt in de bereiding van boilies. Het heeft verschillende voordelen als het gaat om het oplossen van olie in boilies:

  1. Bindend vermogen: Maltose heeft uitstekende bindende eigenschappen, waardoor het de olie effectief kan opnemen en vasthouden in de boiliemix. Hierdoor wordt de olie gelijkmatig verdeeld in de boilie en blijft het beter behouden tijdens het koken en in het water.
  2. Langdurige geur- en smaakafgifte: Olie op zichzelf kan snel uitspoelen in water, waardoor de geur- en smaakeigenschappen verminderen. Door de olie op te lossen in maltose en deze in de boiliemix te verwerken, wordt de olie beter ingekapseld en geleidelijk vrijgegeven tijdens het aasproces. Dit zorgt voor een langdurige geur- en smaakafgifte die de aantrekkelijkheid voor karpers vergroot.
  3. Structuurverbetering: Maltose kan helpen bij het verbeteren van de structuur en textuur van de boilies. Het geeft de mix meer samenhang en stevigheid, waardoor de boilies beter bestand zijn tegen het werpen en het op de haak blijven tijdens het vissen.
  4. Wateroplosbaarheid: Maltose is wateroplosbaar, waardoor de boilies gemakkelijk oplossen in water en de inhoud ervan vrijgeven. Dit zorgt voor een snellere en effectievere afgifte van de olie en andere attractieve stoffen aan de omgeving, wat de aantrekkelijkheid voor karpers vergroot.

Het gebruik van maltose om olie in boilies op te lossen, biedt dus meerdere voordelen, zoals een betere verspreiding en behoud van de olie, langdurige geur- en smaakafgifte, verbeterde structuur en wateroplosbaarheid. Dit kan bijdragen aan een effectiever aas dat de karper aantrekt en je kansen op een succesvolle vangst vergroot.

Hoewel maltose op zichzelf geen conserverende werking heeft, kan het gebruik ervan in combinatie met de juiste ingrediënten, het kookproces en de juiste opslagmethoden bijdragen aan de algehele houdbaarheid van boilies.

 

Chris Gabriele