Wel of geen vismeel in ‘winter boilies’?

 

 

De winter is de lastigste tijd van het jaar om karper te vangen, dit omdat de voedselbehoefte van de karper minimaal is en de aasperiodes vaak erg kort zijn. Een veel gestelde vraag is dan ook; “wel of geen vismeel boilies gebruiken als de watertemperaturen dalen?” We vroegen het aan Chris Gabriele, lees hieronder zijn visie op dit ‘hot topic’!

 

Chris aan het woord: Dit is een vraag waarop meerdere antwoorden mogelijk zijn. Ik kan de vraag beantwoorden vanuit marketing overwegingen of vanuit de praktijk en met mijn kennis van aas. Ik blijf een visser in hart en nieren, dus ik ga voor de praktijk en de ervaringen van mede vissers.

100 vissers, 100 meningen

Je kunt niet simpel zeggen, “neem vismeel of gebruik het juist niet” net zoals je ook niet kunt zegen “neem zoet of spice” om maar wat voorbeelden te geven. Tuurlijk, een licht verteerbare bol is het beste voor de vissen als hun metabolisme sterk vertraagd is tijdens de koudere periodes. Meer vismeel betekend immers meer eiwitten die lastig te verteren zijn. Echter, door veel met een licht verteerbare boilie te voeren kun je de boel ook verpesten.

Nu heb ik altijd geleerd dat alles waar TE voor staat niet goed is, behalve tevreden dan, maar dat is een inkoppertje. De laatste jaren hebben we echter geen zware winters meer gehad en ook afgelopen winter waren de vissen op sommige wateren actiever dan gewoonlijk, al werkt ook nu hun verteringssysteem niet optimaal.

Ik ken tal van Engelsen die zweren op vismeel boilies in de winter, anderen geloven heilig in een birdfood boilie en weer andere karpervissers prijzen een spicy boilie aan. Eén ding hebben deze vissers gemeen, ze vangen allemaal hun visje op kleine voerstekjes of tijdens korte instant sessies. Korte instant sessies is ook wat de meeste vissers in het algemeen doen.

Wintervissen in de praktijk

Er valt veel te lezen over het karpervissen in de winter en eigenlijk is het niet zo lastig als men soms denkt. Veel hangt af van je aanpak en de stekken die je kiest. Op sommige wateren kun je met deze temperaturen nog karpers lokaliseren, maar op de wateren waar ik vis heeft het weinig zin.

Je kunt uren besteden aan het proberen activiteit waar te nemen van azende karpers, springen of rollende vis, maar veelal zonder resultaat. Springen en rollen is aanzienlijk minder door het verminderde aantal parasieten wanneer het water kouder wordt en ze zullen in deze magere tijden minder energie verspillen. Mocht ik wel een rollende vis waarnemen tijdens het vissen, dan is dat voor mij wel een indicatie dat de vis zich daar kennelijk ophoudt.

Wat wel vaker gebeurd zijn lijnzwemmers, een lijnzwemmer geeft in ieder geval aan dat er activiteit op de stek is. In tegenstelling tot wat sommigen denken, azen ze met deze temperaturen nog steeds. Het zijn echter kortere periodes en met beperkte aasopname. Ze zijn dus zeker nog te verleiden tot het nemen van ons aas. Goed nieuws dus!

Voor de wintervisserij vis ik zelden op nieuwe wateren, ik vis dan graag op wateren waar ik wat kennis van heb en waar ik mij vertrouwd voel. Ik vis dan met één hengel op een goede najaarsstek en met de andere hengel bevis ik verschillende stekken af, gedurende enkele uren per stek. Goede zomer stekken kunnen ook goede winterstekken zijn. Dit zijn dan ook niet altijd de diepste gedeeltes van het water. Onder bomen, tussen obstakels zijn ook vaak holding area’s. Dit verschilt uiteraard van water tot water, net zoals de aasperiodes per water kunnen verschillen. Een voordeel van de wintervisserij is dat, als je een stek gevonden hebt, die soms meteen een vis oplevert (of meerdere vissen in korte tijd). Een ander voordeel: tijdens de koude periode is het vaak een stuk rustiger aan de waterkant en je kunt dan ook vaak je ding doen zonder dat je andere karpervissers voor de voeten loopt.                      

Aassoorten

Om nu toch maar even terug te komen op de vraag “welk aas je nu het beste kunt gebruiken”: Bij wintervisserij adviseer ik voorzichtig te zijn met de hoeveelheid voer dat je wilt gebruiken. In deze tijd van het jaar kun je de karpers erg snel overvoeren. Je kan beter te weinig aas gebruiken dan te veel omdat je door de kortere aasperiodes en de minimale behoefte aan voedsel je stek dan lam legt.

Een ander advies is om je voordeel te doen door kleinere diameter boilies te gebruiken. Je legt verhoudingsgewijs meer boilies neer en gooit toch niet meer gewicht aan voer het water in. “Maar dan ga ik brasems vangen?” hoor ik jullie al denken en ja op water waar die veel zitten heb je altijd die kans, maar tijdens de winterperiode zijn ook de brasems minder actief en kun je nu dus makkelijker kleiner en attractiever aas inzetten om je karper te vangen.

Overigens ben ik niet overtuigd dat het inzetten van kleiner aas in de warmere periodes alleen brasems oplevert. Soms kan het op een druk bevist water wellicht onderdeel van je strategie zijn om een afwijkend aas te gebruiken. Mogelijke bijvangst kun je dan voor lief nemen of juist kleinere formaten inzetten, omdat er in het water weinig witvis zit. Maar hier gaat het over wintervissen.

Om het aas attractiever te maken gebruik ik een soak die je kunt toevoegen aan een stickmix of methodmix. Ik zet deze in op commerciële wateren of in de koudere periode. Zo’n 5 a 10 gram voeg ik toe oftewel een goede theelepel op 1 kg mix. Mijn enige doel met het gebruik van een stick- of methodmix tijdens wintervissen, is het wekken van hun interesse en dat ze gaan struinen op mijn stek.

 

 

CC Moore heeft een heel scala aan producten die je aas of stek een boost geven

Boilies

Als ik boilies bij wil voeren, gebruik ik een andere methode om extra activiteit te verkrijgen. Ik soak de boilies en strooi wat stickmix met palatant over de boilies en schud het geheel goed. Dit laat ik dan een paar uur staan. Crushed boilies in een PVA bag is ook een veel gebruikte methode waarbij je soms nog een paar boilies op je stek erbij kan werpen. Afhankelijk van de boilies lekken over het algemeen kapotte boilies sneller uit en geven daardoor sneller een voedsel signaal af. Ook nu is het de bedoeling dat hun interesse gewekt wordt en ze gaan struinen op mijn stek.

 

Een attractieve ‘ready to use’, boilie gesoaked de rappid breakdown pellets van CG Baits Ultim-X stickmix. Ze zijn zeer geschikt om in de winter mee te vissen vanwege het lage oliegehalte!

 

Wanneer je pellets wilt gebruiken, zou ik gaan voor de Rappid breakdown pellets. Rappid breakdown pellets geven, net als stickmixen en chopped of crushed boilies, snel een voedsel signaal af zonder de karpers echt te voeden en dat is nu precies wat ik wil. Interesse in mijn aas en dus activiteit op mijn stek zonder dat ze zich echt kunnen voeden en dus verzadigd raken. We willen tenslotte die mooie dril en een prachtige winterkleuren karper op de mat.

De nieuwe bol van CG Baits, de Nugga. Als pop-up ingezet met een stickmix voor extra attractie.

Single hookbaits kunnen ook erg effectief zijn. In de winter is je stek keuze nu eenmaal het belangrijkste en op druk beviste wateren kunnen singles erg effectief zijn, omdat voerstekjes gevaar zijn gaan betekenen op zulke circuit wateren.

Als je aanbeten krijgt, voer dan wat bij, maar met mate om ze niet te overvoeren. Je wilt ze alleen een reden geven om in de buurt te blijven nu hun interesse eenmaal gewekt is. Natuurlijk zijn er naast boilies goede alternatieven zoals wormen en maden die een hele goede instant respons geven!

Geen antwoord

Heb ik nu je vraag beantwoord welk aas je moet nemen? Nee, maar voel je daarover niet rot, doe ik ook niet ;-). Want het kan niet gezegd worden namelijk. Verantwoord aas in termen van lichtverteerbaarheid is wat ik adviseer. Aas dat attractief is voor de vis is wat ik adviseer. Is dat op het voor jou bekende water zoet, probeer dan vooral met zoet als je daar vertrouwen in hebt. Is het ‘spicy’ dat je vertrouwen geeft, ga dan lekker zitten met deze bol.

Wel heb ik je hopelijk wat meer inzicht gegeven in hoe de vis aast bij koudere temperaturen, hoe je daaropin kunt spelen met het gebruik van het aas van je keuze. Je moet je slag slaan in korte sessies, zowel qua lengte vissessie als aasperiode, dus neem instant aas, zorg hiermee voor extra activiteit op je stek en zoek waar ze zich ophouden. Een goede simpele aanpak met betrekking tot voeren of niet voeren en hoe, meer is het niet en blanken hoort nu eenmaal bij jongens! De kans is gewoon wat groter in de winter, maar zo ook de euforie wanneer je hem dan toch geland hebt.

Succes!